Otomotiv endüstrisi geçen ay 3,1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı

Otomotiv Endüstrisi İhracatı Nisan Ayında Yüzde 15 Arttı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), sektörün nisan ayı ihracatını değerlendirdi. Yapılan açıklamada, 2024’ün aynı dönemine kıyasla ihracatta yüzde 15’lik bir artış yaşandığı belirtildi.

Türkiye’nin toplam dış satımından yüzde 15’lik payı bulunan otomotiv sektöründe en yüksek dış satım, 1 milyar 284 milyon dolarla “tedarik endüstrisi” grupunda gerçekleşti.

Nisanda binek otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 895 milyon dolara gerilerken, otobüs, minibüs ve midibüs dış satımı yüzde 9 artışla 240 milyon doları geçti.

Eşya taşımaya özel motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 33 artarak 513 milyon doları, çekici ihracatı ise yüzde 137 yükselerek 145 milyon doları aştı.

Almanya’ya yapılan ihracatta yüzde 21’lik bir artış gözlemlenirken, Fransa’ya yüzde 19, Romanya’ya yüzde 30, İspanya’ya yüzde 33, Polonya’ya yüzde 39, Belçika’ya yüzde 37, Fas’a yüzde 40 oranında artış yaşandı.

Binek otomobillerde en yüksek ihracat yapılan ülkenin Fransa olduğuna dikkat çekilirken, buraya olan dış satım yüzde 26 oranında azaldı. Aynı dönemde İspanya’ya yüzde 29, Almanya’ya yüzde 19, Hollanda’ya yüzde 71, İsveç’e yüzde 45 düşüş kaydedildi. Ancak Birleşik Krallık’a yüzde 24, İtalya’ya yüzde 66, Polonya’ya yüzde 100, Slovenya’ya yüzde 196 ve Belçika’ya yüzde 183 artış yaşandı.

Eşya taşımaya özel motorlu taşıtlar kategorisinde Almanya’ya yüzde 492, İtalya’ya yüzde 141, İspanya’ya yüzde 168, Slovenya’ya yüzde 104 artış yaşanırken, Fransa’ya yüzde 16, Belçika’ya ise yüzde 29 düşüş oldu.

Çekiciler ihraç edilirken Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Fransa’ya üç haneli ihracat artışları kaydedildi.

Nisan ayında en büyük pazarı olan Almanya’ya yüzde 44 artışla 529 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Fransa’ya gönderilen ürünlerin değeri 355 milyon doları, Birleşik Krallık’a ise 319 milyon doları buldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, bu verileri değerlendirerek yılın ilk dört ayında otomotiv endüstrisi ihracatının yüzde 6,5 artışla 12 milyar 635 milyon dolara ulaştığını belirtti. Özellikle eşya taşımaya özel motorlu taşıtlar ve çekiciler kategorilerinde önemli artışlar yaşandığının altını çizdi. Çelik, Almanya’ya olan ihracatın yüzde 44, Polonya’ya yüzde 68 ve Slovenya’ya yüzde 115 arttığını vurguladı.

Related Posts

Elon Musk’ Tesla darbesi: Ne yaptıysa olmadı

Tesla’nın Avrupa’daki yeni otomobil satışları Mayıs 2025’te 2024’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 27,9 oranında gerileyerek düşüş trendini beşinci aya taşıdı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, şirketin Avrupa pazarındaki payı yüzde 1,8’den yüzde 1,2’ye indi.

Bruce Lee, Yapay Zekâ ile geri dönebilir

Çinli stüdyo, yapay zeka teknolojisini kullanarak dövüş filmi klasiklerini, modern görüntü teknikleri ile yeniden çekmek istiyor.

Zengin mahallelerinin popüler iki markası birleşiyor

Zenginlerin gözdesi olan lüks iki otomobil markası güçlerini birleştirme kararı aldı.

Buzulların altından gelen gizemli sinyaller bilim insanlarını şaşırttı

Antarktika’da yapılan bilimsel bir deney sırasında, araştırmacılar buzulların altından gelen gizemli radyo dalgaları tespit etti. Fizik alanında önde gelen dergilerden Physical Review Letters’ta yayımlanan çalışmada, bu şaşırtıcı keşif, Antarktik Ani Geçici Anten (ANITA) adlı deney sayesinde gerçekleşti.

Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e Türkiye’den hiçbir üniversite giremedi

Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e Türkiye’den hiçbir üniversite giremedi

200 milyon yıldır ne kaşı ne gözü değişti: Bu hayvan varlığını ilk günkü gibi sürdürüyor!

Dünya üzerindeki “yaşayan fosiller” listesinin en eski üyelerinden biri olan timsah, tam 200 milyon yıldır morfolojisini neredeyse hiç değiştirmeden günümüze ulaştı. Dinozorlarla omuz omuza yaşadığı dönemi aşarak, dinozorların yok oluşunun ardından dahi hem nehir hem de deniz ekosistemlerinde saltanatını sürdüren bu sürüngen; iki saate yakın sualtı kalış yeteneği ve 2 tonu aşan çene gücüyle evrimsel bir zafer hikâyesi sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir