TÜİK açıkladı: Hanehalkı bütçesinde aslan payı konut ve kira harcamalarına gitti

Türkiye’de Hanelerin Harcama Alışkanlıkları Değişiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2024 yılı verilerine göre, ailelerin harcama alışkanlıklarında önemli değişiklikler yaşanıyor.

2024 yılında, hane halkının tüketim harcamalarındaki en büyük pay yüzde 26,0 ile konut ve kira giderleri tarafından alınırken, ulaştırma harcamaları yüzde 21,6 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırayı ise yüzde 18,1 ile gıda ve alkolsüz içecekler aldı.

Nasıl Dağılıyor?

Harcamaların dağılımına bakıldığında, sigorta ve finansal hizmetler yüzde 0,7, eğitim yüzde 1,6, eğlence-spor-kültür ve sağlık harcamaları ise yüzde 2,3 pay aldılar.

Gelir ve Harcamalar Arasındaki İlişki

Ayrıca, gelir düzeyi ile harcamalar arasındaki ilişkiye odaklandığımızda, en düşük gelir grubuna sahip hanelerin konut ve kira harcamalarına yüzde 33,2 pay ayırdığını görüyoruz. En yüksek gelir grubuna sahip haneler ise ulaştırmaya yüzde 26,6, konut ve kiraya yüzde 22,1 ve gıda-alkolsüz içeceklere yüzde 12,8 oranında harcama yaptılar.

Farklı Gelir Kaynakları, Farklı Harcama Alışkanlıkları

Farklı gelir kaynaklarına sahip haneler arasında da harcama farklılıkları mevcut. Örneğin, maaş, ücret veya yevmiye geliri olan haneler konut ve kiraya yüzde 24,0, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 16,4 ve ulaştırmaya yüzde 23,0 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan haneler konut ve kiraya yüzde 21,6, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 18,4 ve ulaştırmaya yüzde 26,4 oranında harcama yaptılar.

Hanehalkı Büyüklüğü de Harcamaları Etkiliyor

Hanehalkı büyüklüğünün harcamaları nasıl etkilediğine bakıldığında, tek kişilik hanelerin konut ve kira harcamalarına yüzde 35,2, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 15,1 ve ulaştırmaya yüzde 14,4 pay ayırdığı görülüyor. Hanehalkı büyüklüğü 6 ve daha fazla olanlar ise gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 24,7, konut ve kiraya yüzde 22,4 ve ulaştırmaya yüzde 20,4 oranında harcama yaptılar.

Related Posts

Vergi denetimlerinde e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

Küresel piyasalarda kritik gün: Gözler ECB forumunda!

Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz’deki zirvesi küresel piyasaların odağına yerleşti. ABD’nin Japonya ve Kanada’ya yönelik sert adımları, belirsizlikleri artırırken; Powell, Bailey ve Ueda’nın açıklamaları yatırımcıların yönünü belirleyecek.

Ticaret Bakanlığı araştırıyor: Kayısı Iğdır’da 1 İstanbul’da 120 lira mı?

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kayısı satış ücretlerine ilişkin ilgili denetim ekiplerince inceleme başlatıldığını, konuya ilişkin paylaşımı yapan CHP Tuzluca Aday Adayı Bilgihan Ova’ya …

Kur korumalı mevduat bakiyesi geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam Kur Korumalı Mevduat bakiyesinin 15 milyar 200 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir