TÜİK açıkladı: Hanehalkı bütçesinde aslan payı konut ve kira harcamalarına gitti

Türkiye’de Hanelerin Harcama Alışkanlıkları Değişiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2024 yılı verilerine göre, ailelerin harcama alışkanlıklarında önemli değişiklikler yaşanıyor.

2024 yılında, hane halkının tüketim harcamalarındaki en büyük pay yüzde 26,0 ile konut ve kira giderleri tarafından alınırken, ulaştırma harcamaları yüzde 21,6 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırayı ise yüzde 18,1 ile gıda ve alkolsüz içecekler aldı.

Nasıl Dağılıyor?

Harcamaların dağılımına bakıldığında, sigorta ve finansal hizmetler yüzde 0,7, eğitim yüzde 1,6, eğlence-spor-kültür ve sağlık harcamaları ise yüzde 2,3 pay aldılar.

Gelir ve Harcamalar Arasındaki İlişki

Ayrıca, gelir düzeyi ile harcamalar arasındaki ilişkiye odaklandığımızda, en düşük gelir grubuna sahip hanelerin konut ve kira harcamalarına yüzde 33,2 pay ayırdığını görüyoruz. En yüksek gelir grubuna sahip haneler ise ulaştırmaya yüzde 26,6, konut ve kiraya yüzde 22,1 ve gıda-alkolsüz içeceklere yüzde 12,8 oranında harcama yaptılar.

Farklı Gelir Kaynakları, Farklı Harcama Alışkanlıkları

Farklı gelir kaynaklarına sahip haneler arasında da harcama farklılıkları mevcut. Örneğin, maaş, ücret veya yevmiye geliri olan haneler konut ve kiraya yüzde 24,0, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 16,4 ve ulaştırmaya yüzde 23,0 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan haneler konut ve kiraya yüzde 21,6, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 18,4 ve ulaştırmaya yüzde 26,4 oranında harcama yaptılar.

Hanehalkı Büyüklüğü de Harcamaları Etkiliyor

Hanehalkı büyüklüğünün harcamaları nasıl etkilediğine bakıldığında, tek kişilik hanelerin konut ve kira harcamalarına yüzde 35,2, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 15,1 ve ulaştırmaya yüzde 14,4 pay ayırdığı görülüyor. Hanehalkı büyüklüğü 6 ve daha fazla olanlar ise gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 24,7, konut ve kiraya yüzde 22,4 ve ulaştırmaya yüzde 20,4 oranında harcama yaptılar.

Related Posts

Erdoğan duyurusunu yaptı: 300 milyardan 500 milyar TL’ye çıkarıldı

YTAK programı Merkez Bankası kaynaklı olarak bazı seçilmiş alanlardaki yatırımlar ile turizm yatırımlarını finanse etmek amacıyla oluşturulmuştu. 2024 itibariyle program yeniden yapılandırıldı ve başvuran projelerin seçilmesi için Sanayi ve Teknoloji …

Borsa günü düşüşle tamamladı: Büyük kaybı bankalar yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,11 değer kaybederek 9.339,59 puandan tamamladı. Önceki kapanışa göre 10,43 puanlık azalış yaşanırken, toplam işlem hacmi 82,8 milyar lira olarak kaydedildi. Sektörel bazda bakıldığında, bankacılık …

New York borsası çakıldı: Orta Doğu çatışmaları piyasaları vurdu!

Açılışta Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,40 azalarak 42.345,27 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,33 azalışla 6.013,35 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,35 kayıpla 19,632,85 puana geriledi. Orta Doğu’da devam eden …

Milyonları ilgilendiriyor! TÜRK-İŞ Başkanı Atalay’dan yeni zam sinyali…

Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bine yakın işçiyi kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü …

Ümit Özdağ’ın tahliyesinin ardından borsada sınırlı bir yükseliş yaşandı

Ümit Özdağ’ın tahliyesinin ardından borsada sınırlı bir yükseliş yaşandı

Rekabet Kurulu üç özel gıda kontrol laboratuvarına yaklaşık 2,4 milyon lira ceza verdi

Rekabet Kurulu, özel gıda kontrol laboratuvarlarına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında üç teşebbüse yaklaşık 2,4 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir