Çay tarımı tehlikede: İklim krizi yeşil altını vuruyor

Uluslararası Çay Günü: Dünya Çay Üretimi ve Tüketimi

Birleşmiş Milletler tarafından 2019 yılında alınan kararla 21 Mayıs, Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu kararın amacı, çayın büyük önemine dikkat çekmek ve kültürel, tarihi ve ekonomik değerini vurgulamaktır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde 2012-2022 yılları arasında çay tüketimi yıllık yüzde 3,3 artarak 6,5 milyon tona ulaştı. Bu tüketimin önemli bir kısmı, yüzde 46’sıyla Çin’de gerçekleşti. İkinci sırada Hindistan yer alırken, onu Türkiye, Pakistan ve Rusya takip etti.

Türkiye, kişi başına çay tüketiminde lider konumda bulunuyor. Statista’nın verilerine göre yılda kişi başına 3,16 kilogram çay tüketilen Türkiye’yi diğer ülkeler izliyor.

Çay sektörü, küçük çiftçileri de içine alarak 13 milyondan fazla insanı destekliyor. Çay üretimi genellikle özel iklim gereksinimleri olan sınırlı alanlarda yapılmaktadır ve Asya Kıtası en büyük tüketici konumundadır.

Dünya çay üretiminde Çin lider konumda bulunurken, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye sıralamayı takip etmektedir.

Çay Yetiştiriciliği ve İklim Koşulları

Çayın yetiştirilmesi için belirli iklim koşullarının gerektiğini belirten uzmanlar, yağışın bol ve iklimin sıcak olduğu bölgelerin çay için ideal olduğunu vurgulamaktadır. Çayın ekildiği yerlerde nemin yüzde 70’in üzerinde olması gerekmektedir.

Çay üretimi sırasında ortaya çıkan atıkların geri dönüşümü konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. Atıkların organik madde zenginliği nedeniyle farklı alanlarda değerlendirilebileceği belirtilmektedir.

Çay endüstrisinin çevresel etkileri konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, çiftçilik uygulamalarının çeşitlendirilmesi ve toprakların kimyasal gübrelerle kirletilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Uluslararası Çay Günü kapsamında yapılan açıklamalarda, çay endüstrisinin iklim değişikliği ve diğer çevresel faktörler nedeniyle risk altında olduğu ve alınacak tedbirlerle bu risklerin azaltılabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Rus kömür sektöründeki zarar ilk çeyrekte 70 milyar rubleyi geçti

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Dmitriy İslamov, Rus kömür sektöründeki zararın bu yılın ilk çeyreğinde 70 milyar rubleyi (yaklaşık 872 milyon dolar) geçeceğini söyledi.

‘Bölgesel kalkınma politikalarımız topyekun kalkınmamıza güç katacak’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgesel kalkınma politikalarının Türkiye’nin topyekun kalkınmasına güç katacağını ve tüm şehirlerin “Türkiye Yüzyılı” yolculuğunda güçlü şekilde var olmalarını sağlayacağını bildirdi.

Selenium-Slim Plus’ta kanserojen tespit edildi, ‘acilen’ raflardan toplatılıyor

Almanya merkezli Selen Food GmbH, Avrupa genelinde satışa sunduğu Selenium-Slim Plus markalı bitki çayı ürünlerini, içinde kanserojen madde dantron tespit edilmesi nedeniyle acilen piyasa raflarından toplatıyor. Özellikle mate, maydanoz ve elma …

İmamoğlu’nun siyasal anlamda bundan sonraki gelecekte etkili bir varlığı olamayacak

İmamoğluna şok anket darbesi! Katılımcıların yaklaşık yüzde 64’ü İmamoğlu’nun yolsuzluk yaptığına inandıklarını bu nedenlerle aklanmasının mümkün olmadığını ve Cumhurbaşkanı adayı olamayacağını açıkça ankette yaptıkları değerlendirmelerde ifade ettiler. Nisan ayında Türkiye genelinde yapılan araştırmaya göre toplumun yüzde 64,4’ü Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk yaptığını düşünürken, yüzde 35,6’sı ise bu görüşe katılmadı. Yüzde 63,3 İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturmasından aklanamayacağını ve Cumhurbaşkanı

Zirai don sadece meyve-sebzeyi vurmamış! Onlar da aç kaldı!

Türkiye geçtiğimiz ay zirai don felaketi yaşarken, üreticiler zarar endişesine düşerken, tüketiciler de ürün bulunamayacağı ve ya pahalı olacağı kaygısı taşıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı zararın sadece 16 meyve çeşidinde olduğunu …

Telefonunuzun yapabildiği fakat muhtemelen bilmediğiniz 18 şey

Ne kadar süredir bir telefon kullanıyor olursanız olun, keşfedilmeyi bekleyen yeni özellikler her zaman var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir