Çay tarımı tehlikede: İklim krizi yeşil altını vuruyor

Uluslararası Çay Günü: Dünya Çay Üretimi ve Tüketimi

Birleşmiş Milletler tarafından 2019 yılında alınan kararla 21 Mayıs, Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu kararın amacı, çayın büyük önemine dikkat çekmek ve kültürel, tarihi ve ekonomik değerini vurgulamaktır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde 2012-2022 yılları arasında çay tüketimi yıllık yüzde 3,3 artarak 6,5 milyon tona ulaştı. Bu tüketimin önemli bir kısmı, yüzde 46’sıyla Çin’de gerçekleşti. İkinci sırada Hindistan yer alırken, onu Türkiye, Pakistan ve Rusya takip etti.

Türkiye, kişi başına çay tüketiminde lider konumda bulunuyor. Statista’nın verilerine göre yılda kişi başına 3,16 kilogram çay tüketilen Türkiye’yi diğer ülkeler izliyor.

Çay sektörü, küçük çiftçileri de içine alarak 13 milyondan fazla insanı destekliyor. Çay üretimi genellikle özel iklim gereksinimleri olan sınırlı alanlarda yapılmaktadır ve Asya Kıtası en büyük tüketici konumundadır.

Dünya çay üretiminde Çin lider konumda bulunurken, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye sıralamayı takip etmektedir.

Çay Yetiştiriciliği ve İklim Koşulları

Çayın yetiştirilmesi için belirli iklim koşullarının gerektiğini belirten uzmanlar, yağışın bol ve iklimin sıcak olduğu bölgelerin çay için ideal olduğunu vurgulamaktadır. Çayın ekildiği yerlerde nemin yüzde 70’in üzerinde olması gerekmektedir.

Çay üretimi sırasında ortaya çıkan atıkların geri dönüşümü konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. Atıkların organik madde zenginliği nedeniyle farklı alanlarda değerlendirilebileceği belirtilmektedir.

Çay endüstrisinin çevresel etkileri konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, çiftçilik uygulamalarının çeşitlendirilmesi ve toprakların kimyasal gübrelerle kirletilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Uluslararası Çay Günü kapsamında yapılan açıklamalarda, çay endüstrisinin iklim değişikliği ve diğer çevresel faktörler nedeniyle risk altında olduğu ve alınacak tedbirlerle bu risklerin azaltılabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir