Çay tarımı tehlikede: İklim krizi yeşil altını vuruyor

Uluslararası Çay Günü: Dünya Çay Üretimi ve Tüketimi

Birleşmiş Milletler tarafından 2019 yılında alınan kararla 21 Mayıs, Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu kararın amacı, çayın büyük önemine dikkat çekmek ve kültürel, tarihi ve ekonomik değerini vurgulamaktır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde 2012-2022 yılları arasında çay tüketimi yıllık yüzde 3,3 artarak 6,5 milyon tona ulaştı. Bu tüketimin önemli bir kısmı, yüzde 46’sıyla Çin’de gerçekleşti. İkinci sırada Hindistan yer alırken, onu Türkiye, Pakistan ve Rusya takip etti.

Türkiye, kişi başına çay tüketiminde lider konumda bulunuyor. Statista’nın verilerine göre yılda kişi başına 3,16 kilogram çay tüketilen Türkiye’yi diğer ülkeler izliyor.

Çay sektörü, küçük çiftçileri de içine alarak 13 milyondan fazla insanı destekliyor. Çay üretimi genellikle özel iklim gereksinimleri olan sınırlı alanlarda yapılmaktadır ve Asya Kıtası en büyük tüketici konumundadır.

Dünya çay üretiminde Çin lider konumda bulunurken, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye sıralamayı takip etmektedir.

Çay Yetiştiriciliği ve İklim Koşulları

Çayın yetiştirilmesi için belirli iklim koşullarının gerektiğini belirten uzmanlar, yağışın bol ve iklimin sıcak olduğu bölgelerin çay için ideal olduğunu vurgulamaktadır. Çayın ekildiği yerlerde nemin yüzde 70’in üzerinde olması gerekmektedir.

Çay üretimi sırasında ortaya çıkan atıkların geri dönüşümü konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. Atıkların organik madde zenginliği nedeniyle farklı alanlarda değerlendirilebileceği belirtilmektedir.

Çay endüstrisinin çevresel etkileri konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, çiftçilik uygulamalarının çeşitlendirilmesi ve toprakların kimyasal gübrelerle kirletilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Uluslararası Çay Günü kapsamında yapılan açıklamalarda, çay endüstrisinin iklim değişikliği ve diğer çevresel faktörler nedeniyle risk altında olduğu ve alınacak tedbirlerle bu risklerin azaltılabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Erdoğan duyurusunu yaptı: 300 milyardan 500 milyar TL’ye çıkarıldı

YTAK programı Merkez Bankası kaynaklı olarak bazı seçilmiş alanlardaki yatırımlar ile turizm yatırımlarını finanse etmek amacıyla oluşturulmuştu. 2024 itibariyle program yeniden yapılandırıldı ve başvuran projelerin seçilmesi için Sanayi ve Teknoloji …

Borsa günü düşüşle tamamladı: Büyük kaybı bankalar yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,11 değer kaybederek 9.339,59 puandan tamamladı. Önceki kapanışa göre 10,43 puanlık azalış yaşanırken, toplam işlem hacmi 82,8 milyar lira olarak kaydedildi. Sektörel bazda bakıldığında, bankacılık …

New York borsası çakıldı: Orta Doğu çatışmaları piyasaları vurdu!

Açılışta Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,40 azalarak 42.345,27 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,33 azalışla 6.013,35 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,35 kayıpla 19,632,85 puana geriledi. Orta Doğu’da devam eden …

Milyonları ilgilendiriyor! TÜRK-İŞ Başkanı Atalay’dan yeni zam sinyali…

Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bine yakın işçiyi kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü …

Ümit Özdağ’ın tahliyesinin ardından borsada sınırlı bir yükseliş yaşandı

Ümit Özdağ’ın tahliyesinin ardından borsada sınırlı bir yükseliş yaşandı

Rekabet Kurulu üç özel gıda kontrol laboratuvarına yaklaşık 2,4 milyon lira ceza verdi

Rekabet Kurulu, özel gıda kontrol laboratuvarlarına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında üç teşebbüse yaklaşık 2,4 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir