Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de yerli sıtma vakası yok

Dünya Sıtma Günü: Sağlık Bakanlığından Açıklama

25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihleri arasında sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik çabaların vurgulanması kararı alındığı belirtildi. Hastalığa karşı mücadelede önemli adımlar atılarak can kaybının azaltılması amaçlandı ve 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Sıtmanın, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisinekler tarafından insanlara bulaşan, hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu açıklamada belirtildi. Beş farklı plasmodium türü insanlarda hastalığa sebep olurken, en büyük riski “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu vurgulandı.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme olduğu ifade edilen açıklamada, “İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık tanısının erken konulması hayat kurtarıcıdır. Özellikle plasmodium falciparum türü sıtma vakalarında tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalık şiddetlenerek can kaybına yol açabilir.” bilgisine yer verildi.

“Türkiye’de Yerli Sıtma Bulaşı Sonlandı”

Sıtmanın Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu ancak aynı zamanda Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görüldüğü belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği vurgulandı. Ülkemizde yerli sıtma vakalarının görülmediği ancak sıtmanın yaygın olduğu diğer ülkelerden gelen veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma hastalığı tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz olarak verildiği, sıtma riski taşıyan bölgelere seyahat edenlerin koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisinek ısırıklarından korunmalarının önerildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz temin edilebilir. Ayrıca sıtmanın görüldüğü bölgelere seyahat edecek kişilerin 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’na başvurarak veya Genel Müdürlüğe ait Seyahat Sağlığı web sitesini ziyaret ederek seyahatleri öncesi ve esnasında alınacak tedbirler hakkında bilgi almaları önerilmektedir.”

Related Posts

Devlet Bahçeli’nin ‘100 kişiden oluşsun dediği ‘anayasa komisyonu önerisine AKP’den ret

Kürt sorununun çözümüne yönelik süreç kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kurulmasını istediği komisyonun 100 kişiden oluşması önerisi, çalışmaların sağlıklı yürümeyeceği gerekçesiyle hem AKP hem muhalefet partileri tarafından kabul görmedi.

Pilot uygulama başladı… Haftada 4 gün çalışmaya geçiyorlar

Polonya, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk kez haftada 4 gün çalışma modelini pilot olarak uygulamaya başladı. Yeni sistem, haftada 4 gün 32 saat ya da 5 gün 35 saat çalışma seçeneklerini kapsıyor. Bu fikir son yıllarda yalnızca Polonya’da değil, birçok ülkede gündemde yer alıyor.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

Zafer Partisi’nden ‘Saraçhane’ yasağı!

Zafer Partisi, CHP’nin bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü nedeniyle Saraçhane’de düzenleyeceği mitinge katılmama kararı aldı.

O ülkede kadınlar da zorunlu askerlik yapacak

Danimarka, ordusunu güçlendirmek amacıyla kadınları da zorunlu askerlik kapsamına alıyor. 11 Haziran’da Danimarka Parlamentosu’nda kabul edilen yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Temmuz 2025’ten itibaren 18 yaşına basan tüm kadınlar …

AKP’liler birbirine girdi: ‘Korkunuz varsa evde karınızın yanına oturun’

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımız dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir