Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

TCMB Reel Kesim Güven Endeksi Nisan 2025 Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası, Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni kamuoyu ile paylaştı. TCMB verilerine göre 2025 yılı Nisan ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, reel kesim güveninin Eylül 2024’ten bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi ise bir önceki aya göre 0,9 puan düşüşle 103,2 seviyesine gerçekleşti.

İstihdam ve Üretim Beklentilerinde Değişim Gözlemlendi

Gelecek üç aylık döneme yönelik değerlendirmelerde, üretim ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerde zayıflama görülürken, ihracat siparişlerinde artış bekleyenlerde ise güçlenme yaşandığı belirlendi.

Gelecek on iki ay içinde sabit sermaye yatırımlarına ilişkin beklentilerin güçlendiği ancak istihdam artışıyla ilgili beklentilerin zayıfladığı gözlemlendi.

Maliyetlerde ve enflasyon beklentilerinde de artış yaşandı. Üreticilerin gelecek üç ayda maliyetlerde artış beklediği görülürken, satış fiyatlarında da yükseliş beklentilerinin güçlendiği kaydedildi.

ÜFE Beklentileri ve İşyerlerinin Durumu

Gelecek on iki ay içinde yıllık ÜFE beklentisinin arttığı vurgulanırken, ankete katılan işyerlerinin yüzde 54,0’u üretimlerini kısıtlayan faktör olmadığını belirtti. Talep yetersizliği en önemli kısıtlayıcı faktör olarak öne çıkarken, mali imkansızlıklar ve işgücü yetersizliği de sıralamada yer aldı.

Genel olarak sanayi dalındaki gidişat konusunda daha kötümser bir hava hakimken, işyerlerinin çoğunluğunun üretimlerinde kısıtlayıcı bir faktör yaşamadıkları belirtildi.

Related Posts

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir