Önce siyasi riskleri ortadan kaldırın

İktisatçı Mahfi Eğilmez: Çalışan ve Emekli Dengesi Önemli

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye’de işsizlik ve sosyal güvenlik verilerine dayanarak yaptığı analizde, çalışan ve emekli dengesine dikkat çekti. Eğilmez, bu dengeyi sağlıklı tutmanın, yatırım ortamını geliştirmenin önemini vurgulayarak, “Her yeni risk, sürekli risk oluşturan bir ülke konumundayken başka bir riskin temelini atıyor” dedi.

1.5 Çalışana Karşılık 1 Emekli

Eğilmez, SGK sisteminde çalışanların ve emeklilerin oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, geniş tanımlı işsizlerin işsizlik verilerindeki önemine işaret etti. Yatırım ortamının iyileştirilmesinin işsizliği azaltarak sosyal güvenlik sistemini güçlendireceğini ifade eden Eğilmez, bunun stabil bir ekonomiyle mümkün olacağını belirtti. Eğilmez’e göre, Türkiye’de 1.5 aktif sigortalıya karşılık 1 emekli bulunuyor. Bu oranın sağlıklı kabul edilen rakam ise 4 çalışanın 1 emekliye bakmasıdır. Türkiye’de işsizlik oranının yüksek olduğunu vurgulayan Eğilmez, geniş işsizlik tanımı içinde bulunanların iş bulması ve prim ödemesinin, çalışan/emekli oranını da etkilediğini belirtti. İşsizlik oranının azalmasıyla çalışan/emekli oranının da düzeleceğine dikkat çekti. Eğilmez, Türkiye’nin yatırım ortamını iyileştirerek istihdamı artırması gerektiğini ve bunun da riskleri azaltarak mümkün olacağını söyledi.

Yatırım Ortamı Kırılganlaşıyor

Mahfi Eğilmez yazısını, “Sürekli risk yaratan bir ülke konumundan çıkmadığımız sürece her yeni risk başka bir riskin temelini atıyor. Sosyal ve siyasal riskler arttıkça yatırım ortamı zayıflıyor, yatırımlar azalıyor, azalan yatırımlar da yeni iş imkanlarını kısıtlıyor ve sonuç olarak geniş işsizlik ve dolayısıyla çalışan/emekli oranını düzeltmek mümkün olamıyor” şeklinde sonlandırdı.

Related Posts

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir