Devlet Bahçeli’nin ‘100 kişiden oluşsun dediği ‘anayasa komisyonu önerisine AKP’den ret

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Parti Gruplarıyla Anayasa Komisyonu Oluşturma Çalışmalarını Değerlendirdi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, geçen hafta partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek komisyon oluşturma çalışmalarını değerlendirdiği öğrenildi. Partiler, görüş ve önerilerini Kurtulmuş’a iletmeye başladı. Muhalefet partileri, “yeni anayasa” konusunun bu komisyonda ele alınmaması konusunda görüş birliği içinde. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerdiği 100 kişilik komisyon fikri, hem AKP hem muhalefet partileri tarafından reddedildi.

AKP, komisyonun Meclis Başkanı başkanlığında, 35 kişiden oluşmasını öneriyor. Muhalefet partileriyle de uyum içinde olduğu belirtilen AKP, komisyon üye sayısına ilişkin herhangi bir ısrarının olmadığını dile getirdi.

AKP yetkilileri, komisyonun yasayla kurulmasının çalışmaları zorlaştıracağını düşünüyor. “Komisyon Meclis Başkanımızın inisiyatifinde kurulsun, kendi gündemini belirleyebilsin” diyen yetkililer, komisyonun yapısının esnek olması gerektiğini ifade ettiler.

DEM Parti 35 kişilik komisyon oluşturulmasını ve grubu bulunmayan partilerin de komisyona katılmasını talep ederken, CHP 35-40 kişilik komisyon ve kanunla kurulmasını istiyor. Yeni Yol grubu da benzer şekilde düşünüyor.

Partiler arasında komisyonun ismi konusunda da fikir ayrılıkları var. İktidar kanadı “Terörsüz Türkiye” önerisini getirirken, DEM Parti ise “Barış ve Demokrasi” ismini öneriyor. Yeni Yol grubu ise “Demokrasi ve Uzlaşma” veya “Toplumsal Mutabakat ve Demokrasi” isimlerini tercih ediyor.

Tüm partiler, komisyonun yaz boyunca çalışarak TBMM tatile girmeden önce kurulmasını ve çalışmalara başlamasını destekliyor. Numan Kurtulmuş’un, partilerden gelen önerileri değerlendirdikten sonra grup başkanvekilleriyle komisyonun usulüne ilişkin bir toplantı yapması bekleniyor.

Devlet Bahçeli’nin 100 kişilik komisyon önerisi de gündemde. Bahçeli, terörle mücadele konusunda yeni bir strateji belirlenmesi için bu komisyonun hayata geçirilmesini önermişti.

Related Posts

Pilot uygulama başladı… Haftada 4 gün çalışmaya geçiyorlar

Polonya, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk kez haftada 4 gün çalışma modelini pilot olarak uygulamaya başladı. Yeni sistem, haftada 4 gün 32 saat ya da 5 gün 35 saat çalışma seçeneklerini kapsıyor. Bu fikir son yıllarda yalnızca Polonya’da değil, birçok ülkede gündemde yer alıyor.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

Zafer Partisi’nden ‘Saraçhane’ yasağı!

Zafer Partisi, CHP’nin bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü nedeniyle Saraçhane’de düzenleyeceği mitinge katılmama kararı aldı.

O ülkede kadınlar da zorunlu askerlik yapacak

Danimarka, ordusunu güçlendirmek amacıyla kadınları da zorunlu askerlik kapsamına alıyor. 11 Haziran’da Danimarka Parlamentosu’nda kabul edilen yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Temmuz 2025’ten itibaren 18 yaşına basan tüm kadınlar …

AKP’liler birbirine girdi: ‘Korkunuz varsa evde karınızın yanına oturun’

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımız dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Azerbaycan’ı birbirine düşüren operasyon: Kardeşler ölünce her şey iptal oldu

Yekaterinburg’da iki Azerbaycan vatandaşının ölümünün ardından Bakü, Rusya ile tüm kültürel işbirliğini durdurdu. Gözaltına alınan Azerbaycanlı kardeşlerin işkenceyle öldürüldüğü öne sürüldü. Rusya ise iddiaları reddetti, Bakü’nün kararlarına tepki gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir