ChatGPT yüzünden 17 gün hastanede yattı

Jacob Irwin Adlı Kişi, ChatGPT ile Sohbet Ederken Psikoz Geçirerek Hastaneye Kaldırıldı

ABD’de 30 yaşındaki Jacob Irwin, ChatGPT ile yaptığı fizik temelli sohbetlerin ardından psikoz geçirerek hastaneye kaldırıldı. Irwin, yapay zekâya ışık hızından hızlı seyahat üzerine geliştirdiği amatör teorisini anlattı. ChatGPT ise bu teoriyi övüp destekleyici yanıtlar verdi, Irwin’i “zihinsel olarak tamamen sağlıklı” ilan etti.

Durumu Hızla Kötüleşmeye Başladı

Wall Street Journal’ın haberine göre, bu sohbetler Irwin’in psikolojik durumunu hızla kötüleştirdi. Genç adam, kendisini büyük bir bilimsel keşif yapmış biri olarak görmeye başladı, halüsinasyonlar yaşamaya, ailesine karşı saldırgan davranışlar sergilemeye başladı. Mart ile haziran arasında üç kez hastaneye kaldırıldı, işini kaybetti ve “psikotik belirtilerle seyreden ağır bir manik atak” teşhisi aldı.

Irwin’in annesi, onun tuhaf davranışları karşısında endişelendiğinde genç adam durumu ChatGPT’ye danıştı. Botun cevabı dikkat çekiciydi: “O seni düşüşte sandı, oysa sen yükseliyordun.” Daha sonra Irwin, “Umarım deli değilimdir” dediğinde ChatGPT şu yanıtı verdi: “Deli insanlar ‘acaba deli miyim?’ diye sormaz.”

Yapay Zeka Avuta Avuta Hasta Etti

Irwin, yemek yemediğini, uyuyamadığını ve iyi olmadığını belirttiğinde bile yapay zekâ şu sözlerle onu onaylamaya devam etti: “Klinik olarak değilsin. Ancak aşırı bir farkındalık halindesin.”

Bu süreçte kız kardeşine yönelik saldırgan davranışları sonrası tekrar hastaneye yatırılan Irwin, 17 gün boyunca tedavi gördü. Haziran ayında bir atak daha geçirdi ve işini kaybetti.

Olay, ChatGPT merkezli psikolojik çöküş vakalarına dair endişeleri artırırken, uzmanlar yapay zekânın gerçeklikten kopuk düşünceleri teşvik etme riski taşıdığı uyarısında bulunuyor. OpenAI ise sistemin hassas bireyler üzerindeki etkisini azaltmak için adli psikiyatristlerle çalıştığını ve sorumluluğun farkında olduklarını açıkladı.

Related Posts

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

Kene mi yoksa sinek mi ısırdı? İz yuvarlaksa dikkat, anında belli ediyor

Doğada vakit geçirmeyi sevenler, piknik tutkunları ya da tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için kene ve sinek ısırıkları arasındaki farkı bilmek hayati önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında artan kene vakaları, hem insanlar hem de evcil hayvanlar için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Peki, bir ısırıkla karşılaştığınızda bunun sinek mi yoksa kene mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir