Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de yerli sıtma vakası yok

Dünya Sıtma Günü: Sağlık Bakanlığından Açıklama

25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihleri arasında sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik çabaların vurgulanması kararı alındığı belirtildi. Hastalığa karşı mücadelede önemli adımlar atılarak can kaybının azaltılması amaçlandı ve 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Sıtmanın, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisinekler tarafından insanlara bulaşan, hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu açıklamada belirtildi. Beş farklı plasmodium türü insanlarda hastalığa sebep olurken, en büyük riski “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu vurgulandı.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme olduğu ifade edilen açıklamada, “İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık tanısının erken konulması hayat kurtarıcıdır. Özellikle plasmodium falciparum türü sıtma vakalarında tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalık şiddetlenerek can kaybına yol açabilir.” bilgisine yer verildi.

“Türkiye’de Yerli Sıtma Bulaşı Sonlandı”

Sıtmanın Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu ancak aynı zamanda Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görüldüğü belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği vurgulandı. Ülkemizde yerli sıtma vakalarının görülmediği ancak sıtmanın yaygın olduğu diğer ülkelerden gelen veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma hastalığı tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz olarak verildiği, sıtma riski taşıyan bölgelere seyahat edenlerin koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisinek ısırıklarından korunmalarının önerildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz temin edilebilir. Ayrıca sıtmanın görüldüğü bölgelere seyahat edecek kişilerin 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’na başvurarak veya Genel Müdürlüğe ait Seyahat Sağlığı web sitesini ziyaret ederek seyahatleri öncesi ve esnasında alınacak tedbirler hakkında bilgi almaları önerilmektedir.”

Related Posts

Zeynep’i boğarak öldüren annesine verilen ceza bozuldu

İzmir’de kızı Zeynep Vural’ı (29) boğarak öldürdüğü suçlaması ile ‘tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimi uygulanarak 18 yıl 4 ay hapse çarptırılan Ayşe Vural’ın (61) cezası, Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi tarafından fazla ceza tayininde bulunulduğu gerekçesiyle bozuldu.

Hindistan Pakistan çatıştı! Dünya diken üstünde… Nükleer güçler boğaz boğaza

Keşmir’deki 26 turistin öldüğü terör saldırısının ardından Hindistan ve Pakistan arasında yıllardır süren düşmanlık yeniden alevlendi. Hindistan, “Sindoor Operasyonu” adını verdiği harekâtla Pakistan topraklarını hedef aldı. İslamabad anında karşılık verirken, iki nükleer güç sınır hattında alarm durumuna geçti.

Adana’daki hırsız evlerden 400 metrelik elektrik kablosu çaldı

Adana’da farklı tarihlerde duvarlarına tırmanarak girdiği 2 evden 400 metre elektrik kablosu ile matkap çalan Serhat A. (20) tutuklandı. Şüphelinin hırsızlık yaptığı anlar, güvenlik kamerasına yansıdı.

Dilek İmamoğlu’ndan ‘sansür’ tepkisi: ‘Milyonlar burada’

Ekrem İmamoğlu’nun X hesabına getirilen erişim engeline tepki gösteren Dilek İmamoğlu, “Bu haksız ve keyfi uygulamadan derhal geri dönülmelidir. Milyonlar; Ekrem İmamoğlu’nun sesinin duyulması için burada, adalet ve özgürlük için mücadele etmeye kararlı!” dedi.

Edirne ve Kırklareli’nde 38 düzensiz göçmen yakalandı

Edirne ve Kırklareli’nde yasa dışı yollarla yurda giren 38 düzensiz göçmen yakalandı. Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.

Bütün bir şehir aniden çalan sirenlerle ayakta, valilikten açıklama geldi: 1 ay boyunca sürecek panik yapmayın

Sakarya’da 7-30 Mayıs tarihleri arasında yapılacak ikaz ve alarm sistemi testleri kapsamında sirenler ve canlı anonslar duyulacak. Valilik, vatandaşların paniğe kapılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir