Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Ev Sahipliğinde Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle düzenlenen “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” Güney Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Sempozyumda metanol zehirlenmesinin epidemiyolojik haritası, fizyopatolojisi, tanı ve tedavi yaklaşımları ele alındı. Ayrıca toplum farkındalığının artırılması, mevzuat düzenlemeleri, panzehir stoklarının yönetimi ve sevk zincirlerinin etkinliği gibi konular tartışıldı.

Sempozyum Önemli İsimleri Ağırladı

Sempozyumun başkanlığını İstanbul Medipol Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Semih Korkut yaparken, organizasyon komitesinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlknur Keskin ve Uluslararası Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Yılmaz yer aldı. Etkinlikte konuşmacı olarak Oslo Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Klinik Toksikolog Prof. Dr. Knut Erik Hovda, MENATOX Başkanı Dr. Badria Alhatali ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Acil Tıp Kliniği Öğretim Üyesi ve Tıbbi Toksikolog Doç. Dr. Aynur Şahin katılımcılara bilgi verdi.

Doç. Dr. Semih Korkut, açılış konuşmasında Türkiye’deki acil yardım sağlık hizmetlerinin dönüşümüne tanıklık ettiğini belirtirken, Prof. Dr. Mesut Yılmaz ise metanol kaynaklı zehirlenmelerin küresel bir sorun haline geldiğine dikkat çekti.

Metanol Zehirlenmesi Hayati Sonuçlar Doğurabilir

Prof. Dr. Mesut Yılmaz, metanol zehirlenmesinin optik sinir hasarı ve çoklu organ yetmezliği gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayarak, erken teşhis ve etkili tedavinin önemine değindi. Yılmaz, metanolle mücadelede toplumda farkındalık yaratmanın hayati önem taşıdığını söyledi.

Dr. Knut Erik Hovda, metanol zehirlenmesinin belirtilerinin genellikle 12-24 saat içinde ortaya çıktığını ve teşhisin önemine vurgu yaparak, hastaların zamanında tedaviye başlamasının ölüm riskini azaltabileceğini belirtti.

Metanolle mücadelede farkındalık, bilgi ve hızlı teşhis, etkili tedavi ve acil durum hazırlık planlarının önemine dikkat çeken Hovda, metanol zehirlenmesinin sadece sağlık profesyonellerinin değil, toplum liderlerinin ve bireylerin de sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

MENA Ülkelerinde Metanol Kaynaklı Ölümler Artıyor

Dr. Badria Alhatali, MENA ülkelerinde metanol kaynaklı ölümlerin arttığına dikkat çekerek, bu tür alkollerin denetimsiz olarak üretildiğini ve satıldığını belirtti. Alhatali, kültürel, dini ve yasal nedenlerden dolayı birçok kişinin sağlık hizmetlerine başvurmakta çekimser davrandığını dile getirerek, toplumda bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaptı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Oktay Özdemir – Ekonomi

Related Posts

Sessiz tehlike: Kalbiniz hiç uyarı vermeden durabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, ani kalp ölümünün her yaşta meydana gelebileceğine dikkat çekti. Hiçbir belirti vermeyebilen bu duruma karşı koroner tomografik anjiyografi öneriliyor.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Optisyenlerden sahte güneş gözlüğü uyarısı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar vatandaşları sahte ve kalitesiz gözlükler konusunda uyardı.

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir