Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Gıda Güvenliği ve Hijyen Kurallarıyla Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat!

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklığın yükselmesiyle yaygınlaşan Salmonella bakterisi tehlikesine dikkat çekiyor. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemi üzerine açıklamalarda bulunan Dr. Öztürk, yaz aylarında piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteriye karşı uyarılarda bulundu.

Salmonella, özellikle yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebeplerinden biridir ve sıcak havalarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öztürk, bu bakterinin 2 binden fazla alt türünün bulunduğunu ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını belirtiyor.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, özellikle sıcak ve nemli ortamları seven bu bakterinin çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğaldığını vurguluyor. Bu bakterinin genellikle enfekte olmuş eller aracılığıyla veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Enfeksiyon durumunda hastalarda bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Dr. Öztürk, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Uzman Dr. Öztürk, kaynağı belirsiz suların tüketilmemesi, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ellerin yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, ayrıca kesme tahtalarının ve gıdaların uygun şekilde saklanmasının da hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Dr. Öztürk, Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve çiğ etle temas eden yüzeylerin iyi temizlenmediği takdirde bakterinin yayılma riskinin arttığını belirtiyor. Son olarak, sebzeler, meyveler, baharatlar ve çerezlerin de kontamine olabileceğini hatırlatan Dr. Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Çankırı’da Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı 71 Bin 885

TÜİK verilerine göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araçların çoğu otomobil ve motosikletten oluşuyor.

Sıcaklıklar 12 derece artıyor, Bakan Yumaklı’dan ”orman yangını” uyarısı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gelecek hafta ülke genelinde sıcaklıkların 6 ila 12 derece artması, nem oranının yüzde 20’nin altına düşmesi ve kuvvetli rüzgarların etkili olmasının ”orman yangını riskini en üst seviyelere taşıdığını” belirtti.

En çok kazandıran meslek açıklandı: Aylık net 456 bin lira kazandırıyor

Üniversite tercih sürecine giren gençler, artık yalnızca ilgi alanlarını değil, mezuniyet sonrası elde edecekleri kazancı da dikkate alıyor. Boğaziçi Enstitüsü tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Türkiye’de en yüksek gelire sahip meslek gruplarını ve bu alanlardaki ortalama maaşları ortaya koydu.

Yüzlerce isim değerlendirildi… HSBC hâlâ başkan arıyor

Mevcut yönetim kurulu başkanının görevden ayrılacağını açıklamasının ardından HSBC, yüzlerce kişiyle görüşmesine rağmen aday bulma sürecini tekrardan hızlandırdı.

Ford’un efsane modeli yollara dönüyor ama bambaşka bir özellikle!

Otomotiv dünyasının ikonik modellerinden biri olan Ford Fiesta, üretiminin sona ermesinden sadece iki yıl sonra yeniden otomobil severlerle buluşmaya hazırlanıyor. Ancak bu dönüş, alışılmış Fiesta’dan farklı olacak. Yeni Fiesta’nın elektrikli ya da …

Tek pistte yolcu ve uçuş rekoru kırıldı!

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan 06R-24L numaralı 2’nci pistinin elektrik altyapı çalışmaları nedeniyle 27 Temmuz’a kadar kapalı olacağı açıklanmıştı. Havalimanında yoğun uçuş ve yolcu sayısına rağmen tek pist üzerinden operasyon titizlikle devam …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir