7 Şubat 2025

Kastamonu’dan Güncel Haberler ve Son Dakika Gelişmeleri

Kastamonu’dan en taze ekonomi, spor, teknoloji ve magazin haberleriyle gündemi yakala!

SGK, büyük bölümü özel hastaneler tarafından yazılan yüz milyonlarca liralık yenidoğan ilacı için inceleme başlatıyor!

SGK, büyük bölümü özel hastaneler tarafından yazılan yüz milyonlarca liralık yenidoğan ilacı için inceleme başlatıyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanan bir raporda, özellikle erken doğan bebeklerin solunum yetmezliği tedavisinde kullanılan surfaktan grubu ilaçların, 2023 yılında SGK’ye 290 milyon TL değerinde fatura edildiği ortaya çıktı. Rapor, bu ilaçların yüzde 61’inin özel hastaneler tarafından yazıldığını belirtti.

SGK, yüksek miktarda fatura edilen bu ilaçların kullanımını TBMM çatısı altında kurulan bir komisyon aracılığıyla detaylı bir şekilde incelemeye başladı. BirGün’ün haberine göre, Türkiye genelinde kişi başına ortalama 2,34 adet ilaç düşerken, Ağrı’daki bir hastanede bu rakamın 6,57’ye çıktığı tespit edildi.

SGK’dan rekor ilaç faturası

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024 yılında hazırladığı raporda, özellikle erken doğan bebekler için hayati önem taşıyan surfaktan grubu ilaçların aşırı miktarda fatura edildiğini tespit etti. Bu ilaçlar için SGK’ya 2023 yılında toplam 290 milyon 780 bin 759 TL değerinde fatura sunuldu.

Özel hastanelerin ağırlığı dikkat çekiyor

SGK raporuna göre, fatura edilen surfaktan grubu ilaçların yüzde 61’i özel ikinci basamak hastaneler tarafından yazıldı. Özellikle Ağrı ve Siirt’teki bazı özel hastaneler, kişi başına düşen ilaç miktarıyla dikkat çekti. Ağrı’daki bir hastane, 165 kişi için toplam bin 84 kutu ilaç kullandı. 

CHP’li vekil inceleme talep ediyor

CHP’li Turan Taşkın Özer, konu hakkında yaptığı açıklamada, SGK’nın belgelerinin surfaktan grubuna ait başka bir ilacın gerektiği dozlardan daha fazla faturalandırıldığını ortaya koyduğunu belirtti. Özer, “Ağrı’daki özel hastane neden bu kadar ilaç faturalandırmış, bu ilaçlar gerçekten kullanılmış mı ya da başka şekillerde haksız kazanç yöntemleri için mi kullanılmış ortaya çıkartılmalı,” dedi.

Sağlık Bakanlığı’na eleştiri

Özer, sağlık sistemindeki usulsüzlüklerin önlenememesinin bir nedeninin de yaptırımların caydırıcı olmaması olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın ve SGK’nın özel hastaneleri denetleme konusunda yetersiz kaldığını, bu durumun özel hastanelerin kamusal sağlık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini artırdığını vurguladı. (BirGün)


Baletler neden paytak yürür ve neden pointe çıkmaz?