Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da Yatırımcılarla Buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da yürüttüğü iki günlük temas programı kapsamında reel sektör ve finans sektörü yatırımcılarıyla bir araya geldi. Yoğun katılımın olduğu toplantılarda ekonomi programındaki gelişmeler ve Türkiye’nin yapısal dönüşüm vizyonu ele alındı.

Şimşek, yatırımcılara yaptığı sunumda kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk Lirası’ndaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Kararlı ve Sabit Hareket

Bakan Şimşek’in açıklamalarının ardından gözler döviz kurlarına çevrildi.

Dolar endeksinde yılbaşından bu yana yüzde 10’un üzerinde düşüş gözlendi. ABD Doları Euro karşısında ise yüzde 12’den fazla değer kaybetti.

Türk Lirası’ndaki erimeyse doları solladı. Kan kaybeden ABD Doları 2025 yılında Türk Lirası karşısında yüzde 13,30 değer kazandı.

Dolar/Euro Grafiği

DOLAR TL KARŞISINDA TIRMANIYOR

Dolar kurlarının seyrine bakıldığında şu tablo ortaya çıkıyor:

  • 1 Ocak: 35,27 TL
  • 1 Şubat: 35,91 TL
  • 1 Mart: 36,41 TL
  • 19 Mart: 41,4 TL’ye kadar yükseldi ve tarihi zirvesini gördü (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması)
  • 1 Nisan: 37,86 TL
  • 1 Mayıs: 38,43 TL
  • 1 Haziran: 39,10 TL
  • 1 Temmuz: 39,76 TL
  • 9 Temmuz: 40,04 TL

Veriler Şimşek’in “oynaklık azaldı” ifadesinin doğruluyor. Türk Lirası özellikle önceki yıllardaki oynak görünümün aksine son derece “istikrarlı” bir şekilde dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

Ekonomi çevrelerinde, bakanın teknik anlamda doğru olan bu tespitinin, yatırımcılar açısından ne kadar teselli edici olduğu tartışılıyor. Zira “oynaklık azalması” ifadesi, liranın istikrarlı bir şekilde değer kaybetmesini de kapsadığı yorumları yapılıyor.

Son yıllarda ekonomide verilen yanlış kararların ardından dünyanın en yüksek faiz veren ikinci ülkesi konumuna getirilen Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in aralıksız düşüşün belirli bir seviyede kalmasını olumlu karşılaması geleceğe yönelik endişeleri artırdı.

Related Posts

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi. Kararla birlikte işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenleme hayata geçirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, ithalat işlemlerinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir