AKP satmaya devam ediyor… 23 yılın rekoru kırıldı

AKP İktidarı: Kamu Varlıkları Hızla Özelleştiriliyor

Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana büyük emeklerle oluşturulan kamu varlıkları, AKP döneminde hızla özelleştirilerek elden çıkarıldı. Kamu taşınmazlarının satışından elde edilen gelir, AKP’nin kamuya ait mal varlıklarına yönelik politikasının çarpıcı bir göstergesi haline geldi. 2025 yılı, bu sürecin en keskin adımlarının atıldığı yıl olarak kayıtlara geçti.

Kamu Varlıkları El Değiştiriyor

AKP’nin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana geçen sürede, Türkiye büyük çaplı bir özelleştirme dönemine girdi. Özellikle son yıllarda hız kazanan kamu taşınmazı satışları, 2025’in ilk altı ayında tarihi bir zirveye ulaştı. 1 Ocak ile 30 Haziran 2025 arasında, devletin taşınmaz satışından elde ettiği gelir tam 8 milyar 422 milyon 630 bin TL oldu.

Bu tutar, 2002-2025 arasındaki tüm yıllar içinde ilk 6 aylık bazda en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. Böylece 2025 yılı, kamu mallarının en hızlı el değiştirdiği dönemlerden biri oldu.

Önceki Yıllardan Sıyrılıyor

2025’in ilk yarısında elde edilen gelir, geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında dikkat çekici bir artış kaydedildi. İşte bazı yıllara göre kamu taşınmazı satışından elde edilen gelirler:

  • 2002: 12 milyon TL
  • 2007: 1 milyar 137 milyon TL
  • 2012: 564 milyon TL
  • 2017: 343 milyon TL
  • 2022: 7 milyar 597 milyon TL
  • 2023: 3 milyar 914 milyon TL
  • 2024: 4 milyar 97 milyon TL

AKP’nin iktidarda kaldığı süre boyunca kamu taşınmazlarının satışı hız kazanarak arttı.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in aktardığına göre 2025’in ilk 6 ayında satışı gerçekleştirilen kamu taşınmazları arasında, çeşitli kamu kurumlarına ait stratejik öneme sahip araziler de yer alıyor. Satılan bazı mülkler şöyle:

  • Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait Ağrı’daki bir taşınmaz
  • Aydın Kuşadası’nda Maliye’ye ait kıymetli bir arazi
  • İstanbul Şile’de Hazine mülkiyetindeki iki arazi
  • Ankara Yenimahalle’de Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait iki taşınmaz

Bu satışlarla birlikte, kamu kurumları bir kez daha kiracı konumuna düşerken, kamunun elindeki stratejik alanlar özel mülkiyete geçmiş oldu.

Related Posts

Kiracılar bu paraları ödemek zorunda değil!

Apartman yönetimlerinin sıkça gündeme getirdiği bir masraf kalemi, kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getirebiliyor. Ancak Yargıtay kararları ve Kat Mülkiyeti Kanunu gereği, bazı ödemeleri apartmanda oturan kiracının değil, doğrudan ev sahibinin üstlenmesi gerekiyor.

Ankara ile Şam arasında hava köprüsü kuruldu: İlk uçuş gerçekleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Şam Uluslararası Havalimanı’na ilk uçuşun gerçekleştiğini bildirdi. Uraloğlu yaptığı açıklamada “Ankara-Şam hattında pazartesi, cuma ve pazar günleri olmak üzere haftada 3 gün karşılıklı direkt seferler olacak” ifadelerini kullandı.

TÜİK açıkladı: Mevsimsellikten arındırılmış haziran enflasyonu belli oldu

TÜİK açıkladı: Mevsimsellikten arındırılmış haziran enflasyonu belli oldu

Emekli maaşı zammı Meclis’ten geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinde yapılan değişikliğe göre, en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek. AK Parti milletvekillerinin imzasını …

Adana’da şaşırtan durum: Kilosu 1 TL’ye düşen karpuz markette 14 TL

Türkiye’nin karpuz ihtiyacının 4’te 1’ini karşılayan Adana’da, ürünün kilosu halde 1 TL’ye kadar düştü. Düşüşe rağmen bazı marketlerde karpuz fiyatının 14 TL olduğu görüldü. Aradaki fiyat farkına üreticiler ile komisyoncular tepki gösterirken …

En düşük memur maaşı ne kadar oldu?

Memur ve memur emeklileri yüzde 15.57, SGK, Bağ-Kur, tarım emeklisi, dul ve yetimlerin alacağı zam oranı da yüzde 16.67 oldu. Buna göre en düşük memur maaşı 50 bin 502 lira oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir