Zirai don sadece meyve-sebzeyi vurmamış! Onlar da aç kaldı!

Zirai Don Felaketi Üreticileri ve Arıcıları Vurdu

Geçen ay Türkiye, zirai don felaketi ile sarsıldı. Bu durum üreticiler arasında endişe yaratırken, tüketiciler de ürün bulma ve fiyatlar konusunda kaygılı hale geldi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zararın sadece 16 meyve çeşidini etkilediğini belirtse de birçok üretici durumun daha vahim olduğunu dile getirdi. Ayrıca, dondan zarar gördüklerini belirten arıcılar da mağdur olduklarını ifade ettiler.

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in Niğdeli arıcıları ziyaret ettiği sırada, arıcılar sahte bal, zirai don, tarım ilaçları ve yetersiz destekler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini anlattılar.

Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesindeki arıcılarla bir araya gelerek, “Baldaki en büyük sorun sahte ürünler. Tüketici gerçeği ayırt edemiyor, gerçek üretici ise rekabet edemez hale geliyor. 9 milyon koloni ve 120 bin ton üretime rağmen, süzme ve petek balda sahtecilik ciddi boyutta. Kayıt dışılık da cabası” şeklinde konuştu.

Don Çiçekleri Üretici ve Arıcıları Vurdu

Don felaketinden olumsuz etkilenen üretici Eren Erdoğan, “Bu yıl ağaçlar çiçek açmadı, arılar beslenemedi. Arı ölümleri arttı. Don ve çiçek azlığı nedeniyle bal üretimi düşecek. Eskiden bu dönemde ürün tüm katta olurdu, şimdi 7-8 çıtada kalan arılarımız var,” şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca, “İlaçlamalar yaygın, desteklemeler yetersiz. Şeker fiyatı da çok arttı. Arılar zayıf, bu sene Çukurova ve Kuşadası’na belki gidemeyeceğiz,” dedi.

Üretici Lütfü Erdoğan ise, “Pazarda sahte bal nedeniyle bizim bal değerimizi alamıyoruz. Sadece sivrisineği değil, bataklığı kurutmak gerek,” diyerek durumu özetledi. Ayrıca, “Türkiye’de arıcılık için ilaç yok denecek kadar az. %90’ı ithal. Hem pahalı hem ulaşılması zor. Arı biti gibi ciddi sorunlara müdahale edemiyoruz,” şeklinde devam etti.

Karşılaştıkları birçok soruna değinen Lütfü Erdoğan, “2000-2500 metrelere çıkıyoruz, çam sağımı için Ege’ye iniyoruz. Ama bu emek ucuz ürüne dönüşüyor. Girdi maliyetleri çok yüksek,” şeklinde konuştu.

Sahte balın sadece analiz yoluyla tespit edilebildiğini vurgulayan Erdoğan, “O kadar iyi yapıyorlar ki, floraya uygun esans bile katıyorlar,” ifadeleriyle durumu özetledi.

Related Posts

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir