Çöpler Altın Madeni için tüyler ürperten rapor: ‘Siyanür için önlem alın’

Dünyanın çeşitli bölgelerinden sekiz araştırmacı, Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan siyanürlü liç yığınının çökmesi nedeniyle dokuz işçinin hayatını kaybettiği olayın dört yıl önce başladığını belirledi.

ABD merkezli sismoloji dergisi The Seismic Record’da yayınlanan Dr. Pınar Büyükakpınar liderliğindeki makaleye göre, heyelan sonrası yapılan incelemede, alanın dört yıl boyunca yılda ortalama 60 milimetreye kadar hareket ettiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, yüzeyde görülen hareketin iyi yönetilen bir maden sahasında beklenmedik bir durum olduğunu vurguladı.

SÜREKLİ VE YAVAŞ

Makalede yer alan bilgilere göre, heyelan, 400 kilometre uzaklıktaki sismik istasyonlarda, 48 saniye arayla iki belirgin darbe şeklinde kaydedildi. Heyelan, dik bir yamaçta batıya doğru ayrılma ve daha yumuşak bir yamaçta kuzey-kuzeydoğu yönde hareket şeklinde gerçekleşti. Radar verileri ise dört yıl boyunca sürekli yavaş deformasyon hızlarında ortalama yılda 60 milimetreye kadar hareket tespit etti.

Araştırmada ayrıca, şirketin daha önce hasar nedeniyle Fırat Nehri’ne siyanürlü karışım akıttığı atık barajına da dikkat çekildi. Araştırmacılar, bu durumun Fırat Nehri’ni büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya bırakabileceğini belirtti. Ayrıca, 47 milyon tonluk zehirli atık barajının bulunduğu alanda her yıl ortalama 85 milimetrelik bir kayma gözlemlendiği raporda yer aldı.

Related Posts

Devlet Bahçeli’nin ‘100 kişiden oluşsun dediği ‘anayasa komisyonu önerisine AKP’den ret

Kürt sorununun çözümüne yönelik süreç kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kurulmasını istediği komisyonun 100 kişiden oluşması önerisi, çalışmaların sağlıklı yürümeyeceği gerekçesiyle hem AKP hem muhalefet partileri tarafından kabul görmedi.

Pilot uygulama başladı… Haftada 4 gün çalışmaya geçiyorlar

Polonya, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk kez haftada 4 gün çalışma modelini pilot olarak uygulamaya başladı. Yeni sistem, haftada 4 gün 32 saat ya da 5 gün 35 saat çalışma seçeneklerini kapsıyor. Bu fikir son yıllarda yalnızca Polonya’da değil, birçok ülkede gündemde yer alıyor.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

Zafer Partisi’nden ‘Saraçhane’ yasağı!

Zafer Partisi, CHP’nin bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü nedeniyle Saraçhane’de düzenleyeceği mitinge katılmama kararı aldı.

O ülkede kadınlar da zorunlu askerlik yapacak

Danimarka, ordusunu güçlendirmek amacıyla kadınları da zorunlu askerlik kapsamına alıyor. 11 Haziran’da Danimarka Parlamentosu’nda kabul edilen yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Temmuz 2025’ten itibaren 18 yaşına basan tüm kadınlar …

AKP’liler birbirine girdi: ‘Korkunuz varsa evde karınızın yanına oturun’

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımız dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir