SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Kripto Varlık Platformları İçin Rezerv Kanıtı Denetimi İlkeleri Belirlendi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları kamuoyuna duyurdu. SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyet izni başvuruları öncesinde yapmaları gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak kuralları belirledi.

Yapılan açıklamaya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılar ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında en geç her 3 aylık dönemin ilk ayı içinde rezerv kanıtı denetiminin gerçekleştirilmesi için sözleşme imzalanacak. Sözleşme, yıl boyunca yapılan denetim dönemlerini kapsayacak şekilde topluca da imzalanabilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcı en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini aynı firmaya yaptırabilecek. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı hizmet sağlayıcı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilecek.

İmzalanan sözleşme kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcılar, denetime tabi olan tüm kayıt, bilgi ve belgeler ile denetimin yapılacağı sistemleri hazır hale getirmekle yükümlü olacak.

DENETİMDE KRİPTO VARLIĞIN YÜZDE 100’Ü TEYİT EDİLECEK

Sözleşme imzalandıktan sonra belirli bir süre içinde kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından belirli bilgilerin bilgi sistemleri denetçisine sunulması ve denetim raporunda yer alması gerekecek.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların cari değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmaları” ile “kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri” yer alacak.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiyeler”, “platforma ait kripto varlıkların cari değeri ve nakit bakiyeleri”, “platformun çalıştığı saklama kuruluşlarının listesi” ve “nakit bakiyelerin banka ve hesap bilgileri” gibi bilgileri denetçiye sunacak ve denetim raporunda bu bilgilere yer verecek.

Kripto varlık platformunun likit rezervinde tutulan varlıkların tamamı denetim kapsamına alınacak ve denetim sonuçları raporda ayrı bir başlık altında sunulacak.

DENETİM TARİHLERİ DENETİME BİR GÜN PAYLAŞILACAK

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim dönemi içinde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve seçilen tarihlerde kripto varlık hizmet sağlayıcının kayıtlarında yer alan müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere alabilecek.

Seçilen tarihler, denetim tarihinden bir gün öncesine kadar platform ile paylaşılmayacak.

Denetçi, kripto varlık hizmet sağlayıcının ilettiği cüzdan adreslerini teyit edecek ve teyit metodunu raporda belirtecek.

Denetim sonuçları, platformun kayıtlarındaki verilerle karşılaştırılarak raporlanacak. Cüzdan bakiyeleri sorgulanacak ve cüzdan doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlara raporda yer verilecek.

Denetim raporu sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandığında kesinleşecek ve denetim dönemini takip eden ilk 10 iş günü içinde platformun yönetim kurulu başkanına teslim edilecek.

Denetim dönemini takip eden 15 iş günü içinde yönetim kurulu kararıyla birlikte SPK’ye raporun kabulü gönderilecek. Raporda, platformun yönetim kuruluna hitaben denetimin amacı, kapsamı, yapılan teknikler ve kullanılan araçlar gibi bilgiler yer alacak.

Duyuruda, denetim raporunda asgari bulunması gereken bilgiler, görüşler ve tablolar da detaylıca açıklandı.

Related Posts

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Yunanistan’a giden Türk turist sayısı açıklandı!

Yunanistan’a seyahat eden Türk vatandaşlarının sayısındaki artış, her geçen yıl daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki gelişmeler, turizmde de önemli bir ivme kazandırmış durumda. Vize prosedürlerindeki kolaylıklar ve ortak turizm girişimleriyle bu artışın devam etmesi bekleniyor.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir