111 yaşındaki Japon kadının uzun yaşam sırrı: Hara Hachi Bu!

Masae Furuhashi: 111 Yaşında ve Hayat Dolu!

Japonya’nın Honshu Adası’ndaki Hamamatsu Şehri’nde yaşayan 111 yaşındaki Masae Furuhashi, yaşam dolu bir örnek olmaya devam ediyor.

Doğduğu 1914 yılından bu yana Furuhashi, iki dünya savaşı, birçok imparatorluk değişimi ve dijital devrim gibi pek çok önemli olaya tanıklık etmiş yaşlı bir bilgelik kaynağı.

102 yaşına kadar bisikletiyle tarlalarda gezerek bonsai yetiştiren Masae, Japonların uzun ömürlülüğünün canlı bir kanıtı adeta.

Masae, çocukluğundan beri aktif bir yaşam sürdürdü. Okula gitmek için her gün 12 kilometre bisiklet sürerken ders çalışmayı ve arkadaşlarıyla sosyalleşmeyi asla ihmal etmedi.

Genç yaşta evlenip dört çocuk sahibi olduktan sonra eşini savaşta kaybeden Masae, çocuklarını tek başına büyüttü. Çiftlikte çalışarak ailesine destek oldu ve bağımsız bir yaşam sürdürmeyi başardı.

Uzun Yaşamın Sırrı: “Hara Hachi Bu”

Masae’nin uzun ömür sırrı, Japonya’da yaygın olan “Hara Hachi Bu” prensibine dayanıyor. Bu prensip, midenin %80 doluluğunda yemeyi bırakmayı öneriyor. Masae, güne tuzlanmış kayısı (umeboshi) yiyerek başlıyor ve en sevdiği yiyecek olan tatlı su yılan balığı (unagi) ile besleniyor. Unagi, yüksek protein, A vitamini ve kalsiyum içeriğiyle sağlıklı bir diyet tercihi.

Masae, hayatı boyunca kimseyle problem yaşamadan dostluklar kurdu. 70 yaşına kadar yerel kadın derneği toplantılarına katılarak sosyal çevresini genişletti ve çevresindeki iyi insanların hayatını daha anlamlı kıldığını düşünüyor.

Şu anda bir huzurevinde yaşayan Masae, dört kuşaktan oluşan büyük ailesinin desteğiyle hayatını sürdürmeye devam ediyor. Çocukları, torunları ve torunlarının çocukları sık sık ziyaretine geliyor ve ona sevgi dolu bir ortam sunuyor.

Related Posts

Pilot uygulama başladı… Haftada 4 gün çalışmaya geçiyorlar

Polonya, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk kez haftada 4 gün çalışma modelini pilot olarak uygulamaya başladı. Yeni sistem, haftada 4 gün 32 saat ya da 5 gün 35 saat çalışma seçeneklerini kapsıyor. Bu fikir son yıllarda yalnızca Polonya’da değil, birçok ülkede gündemde yer alıyor.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

Zafer Partisi’nden ‘Saraçhane’ yasağı!

Zafer Partisi, CHP’nin bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü nedeniyle Saraçhane’de düzenleyeceği mitinge katılmama kararı aldı.

O ülkede kadınlar da zorunlu askerlik yapacak

Danimarka, ordusunu güçlendirmek amacıyla kadınları da zorunlu askerlik kapsamına alıyor. 11 Haziran’da Danimarka Parlamentosu’nda kabul edilen yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Temmuz 2025’ten itibaren 18 yaşına basan tüm kadınlar …

AKP’liler birbirine girdi: ‘Korkunuz varsa evde karınızın yanına oturun’

AKP Muğla Milletvekili Kadem Mete, Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda İl Başkanı Haluk Laçin’e tepki göstererek, “Bugüne kadar İl Başkanımızın bütün bakanlık ziyaretleri, tek başına yaptığı ziyaretler, biz milletvekili değilmişiz gibi. Siyaset cesur adamların yapacağı bir iştir. Eğer birilerinden korkunuz varsa Sayın Cumhurbaşkanımız dediği gibi evde karınızın yanına oturun” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Azerbaycan’ı birbirine düşüren operasyon: Kardeşler ölünce her şey iptal oldu

Yekaterinburg’da iki Azerbaycan vatandaşının ölümünün ardından Bakü, Rusya ile tüm kültürel işbirliğini durdurdu. Gözaltına alınan Azerbaycanlı kardeşlerin işkenceyle öldürüldüğü öne sürüldü. Rusya ise iddiaları reddetti, Bakü’nün kararlarına tepki gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir